Förutom uppfödningen av dobermann, har vi också alltid haft katter. Under många år tumlade det runt små dunbollar lite här och var i vårt hem, alla med platta ansikten, och enligt husse -otroligt fula! Prefixet S*Jean Dark, har getts till fyra perserkullar, och varit verksamt sedan 1988.

Efter alla dessa långhårskatter förverkligade jag en gammal dröm, och 1996 flyttade den första siamesen in hos oss. Pigg, busig, social och full av liv märkte vi snabbt att denna underbara ras kommit till oss för att stanna.

2005 upptäckte vi dock en annan likvärdig ras, inuti iallafall. De speciella och annorlunda -utanpå- sphynxarna flyttade in hos oss, och vår familj blev nog alldeles förälskade i de gumminakna, vänliga och alltid lekfulla katterna utan hår. En sphynx påminner om hundvärldens mopsar, vi brukar likna dem vid en blandning av katt, hund, apa och människobarn. Med en sphynx i huset blir livet liksom inte tråkigt:-)

Nakenkatterna är alldeles vanliga katter, dock utan hår. De är precis som alla andra kissar, älskar värme (lite mer än andra katter) gillar att gå på musjakt, älskar att sova under täcket i någons säng, och åker absolut mer än gärna med på oss tvåbentas axel. De flesta avgudar allt man kan äta, och tycker det är spännande att följa med på en åktur i bilen eller hänga med ut och gå en sväng under uppsikt. Att vara mittpunkt i en grupp barn under lek är toppen, precis som det är att mysa i någons famn medan man sitter vid datan. Sphynxar är mångsidiga.

Nakenfisar behöver skötas lite mer än en del andra katter. Eftersom de inte har någon päls blir de smutsiga och måste badas då och då. Vi badar våra ungefär varannan månad, och passar då också på att göra rent kattens öron, som också lätt blir smutsiga. Förutom denna omvårdnad kräver en sphynx en familj som inte lämnar den ensam allt för många timmar, och en stor famn full av kärlek.

Vi har ingen stor uppfödning av katter, utan får en kull nu och då, när tillfälle och rätt kombination ges. Våra katter föds upp i hemmiljö, tillsammans med oss i familjen. De är vid leveransen mycket vana vid barn och hundar, samt allt annat som finns i ett hem. Alla kissebarn är vidare avmaskade, id-märkta, veterinärbesiktigade, dolda fel försäkrade, registrerade i Sverak samt vaccinerade mot kattpest och snuva.

Tyvärr finns det en hel del otäcka virus (tex FIV, FIP och FELV) som kan drabba våra katter, och mot detta testas våra fyrbenta och framförallt samtliga våra avelsdjur kontinuerligt. De HCM scannas också kontinuerligt och inga föräldradjur med hjärtfel används i vår avel.

Är du intresserad av en social, pigg och mycket vaken kompis är du välkommen att höra av dig, så berättar vi mer om denna underbara ras kennel@jeandark.com .

SVERAK-DIPLOMERAD UPPFÖDNING

Copyright © J Lemmeke
Texter, artiklar, foton samt övrig grafik på denna sida får ej användas utan tillstånd

 

S*Jean Dark Julia Roberts


S*Jean Dark Astrid Lindgren


S*Jean Dark Ingrid Bergman


Årets Julkatt,
S*Jean Dark Grace Kelly


Bästa vänner, dobermanntiken Juni och vår ryska tjej, "Grejen"


Sovkompisar, liten valp med nakenkompisen "Saken"